Invertorul este unul dintre cele mai importante componente ale unui sistem fotovoltaic, supranumit si „creierul instalatiei”, avand rolul de a transforma energia electrica generata de panouri astfel incat aceasta sa poata fi utilizata in reteaua electrica.

Mai precis, invertorul transforma energia electrica continua (DC) in energie electrica alternativa (AC) ce poate fi folosita pentru a alimenta dispozitivele electrice sau pentru a fi distribuita in reteaua electrica.

Cum functioneaza un invertor?

Energia electrica produsa de panourile fotovoltaice este trimisa catre invertor si transformata de acesta in curent alternativ.  In plus, invertorul solar poate fi dotat cu o serie de functii suplimentare, cum ar fi: functii de monitorizare a performantei, de control al puterii sau de protectie la supratensiune si scurtcircuit, care ii permit sa optimizeze performanta sistemului de panouri fotovoltaice si sa il protejeze de daune, atat pe el cat ti intreaga instalatie electrica a locatiei.

Tipuri de invertoare

Exista mai multe tipuri de invertoare fotovoltaice. Iata cateva:
Invertorul on-grid – cel mai comun tip de invertor solar, care se conecteaza la un singur punct de conexiune pentru a converti energia electrica continua DC in curent alternativ AC. Invertorul central este ideal pentru sistemele de dimensiuni medii si mari, deoarece poate gestiona cantitati mari de energie electrica.
Microinvertoarele – acestea sunt invertoare mici, care se conecteaza la fiecare panou solar. Micro Invertoarele sunt utile in sistemele fotovoltaice mici si pot imbunatati eficienta generala a sistemului.
Invertorul hibrid – acesta este un tip de invertor care permite atat conectarea la reteaua electrica existenta, cat si conectarea cu baterii de stocare a energiei electrice si poate utiliza energia stocata atunci cand panourile fotovoltaice nu sunt disponibile sau nu sunt suficiente pentru a satisface cerintele de energie.
Invertorul off-grid – acesta este un tip de invertor care poate fi conectat la un sistem de baterii solare pentru a stoca energia electrica

Garantia invertoarelor fotovoltaice

Durata de viata a unui invertor solar poate varia in functie de mai multi factori, inclusiv calitatea si marca dispozitivului, conditiile de functionare, nivelul de incarcare, conditiile de ingrijire si intretinere.

In general, invertoarele au o durata de viata medie intre 10 si 15 ani, insa pot dura mai mult sau mai putin, in functie de utilizare si conditiile de functionare. O perioada de garantie extinsa poate fi un indiciu al calitatii si durabilitatii unui invertor.

Indiferent de tipul de invertor ales, este important sa efectuati verificari periodice, pentru a identifica imediat problemele aparute si pentru a le repara inainte ca acestea sa cauzeze daune mai mari. De asemenea, o instalare si o utilizare adecvata, precum si mentinerea curateniei si a protectiei impotriva factorilor de mediu pot prelungi durata de viata a invertoarelor fotovoltaice.

In general, un invertor solar ar trebui inlocuit dupa aproximativ 10-15 ani, sau imediat ce acesta prezinta semne de uzura sau defecte, deoarece performanta si eficienta acestuia pot scadea semnificativ in timp.

Cum te asiguri ca invertorul fotovoltaic va avea o viata indelungata

Cu cat invertorul solar este mai bine protejat, cu atat va avea o durata de viata mai mare de functionare si va fi mai eficient. Daca ai ales un invertor solar rezistent la intemperii, vei avea mai multa flexibilitate atunci cand vine vorba de plasarea acestuia. Totusi, la instalare, sunt necesare cateva masuri de precautie, indiferent de tipul de invertor ales:
1. Nu expune invertorul direct la lumina soarelui.
2. Amplaseaza invertorul intr-un loc ferit de ploaie sau zapada.
3. Instalarea invertorului nu poate fi inclinata, inversata sau placata.
4. Asigura o anumita distanta intre partea dreapta si stanga, sus si jos, la instalarea invertorului, de minim 50 cm, pentru ca acesta sa aiba suficient spatiu de ventilare naturala.

Poti de asemenea sa achizitionezi o cusca rezistenta la intemperii pentru protectie (aceasta va costa suplimentar).

Pentru a beneficia de cel mai bun invertor pentru sistemul tau de panouri fotovoltaice si pentru a invata cum sa pastrezi echipamentul in cea mai buna stare de functionare, cel mai indicat este sa apelezi la un specialist in domeniu.

Alegand calitatea Sun Projekt, vei obtine consultanta gratuita de la specialistii nostri in energie regenerabila, vei beneficia de o garantie extinsa pentru produsele alese si te vei bucura de produse fiabile cu o lunga durata de exploatare in conditii optime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *