
Aparat de aer conditionat – Criterii de alegere Daca caldura de afara este inconfortabila, atunci clima din interior nu este de obicei mult mai buna.
Alegerea unui aparat de aer conditionat este dificila, si de aceea, vei afla cum sa alegi cel mai bun aparat de aer conditionat.
Motivul indeciziei este oferta prea mare si atunci cand consumatorul se confrunta cu o mare varietate de produse, este greu sa ia decizia corecta.
Pe site-ul practik.ro vei putea gasi informatii detaliate despre cele mai bune aparate de aer conditionat. Pentru inceput, vom incerca sa distingem cele mai importante criterii de cumparare.
Cand vine vorba de aparatele de aer conditionat pentru acasa, nu este vorba doar de aspect si performanta de racire, ci si de faptul ca ar trebui sa fie usor de operat si sa functioneze in liniste.
Atunci cand alegi un aparat de aer conditionat, trebuie sa alegi un dispozitiv cu nivel de zgomot moderat, chiar daca acesta este in general mai mare in sistemele mobile, decat in unitatile split.
De asemenea, ar trebui sa acorzi o mare importanta eficientei energetice si comoditatii, cum ar fi telecomanda.
Urmatorul rezumat arata ce caracteristici si proprietati sunt importante, atunci cand alegi cel mai bun aparat de aer conditionat.
Agent frigorific
Agentul frigorific ecologic R290, care inseamna gaz propan, care este din ce in ce mai utilizat in sistemele de aer conditionat pentru acasa. Este un compus chimic al elementelor naturale hidrogen si carbon. Unele dispozitive inca mai folosesc agentul frigorific sintetic R410A, care va fi interzis din 2025.
Capacitate de racire
Denumita BTU, care inseamna „British Thermal Unit”, indica capacitatea de racire. Un BTU/h corespunde cu 0,29287 wati. Cu cat camera este mai mare si mai prost izolata, cu atat este mai mare puterea necesara BTU.
Ar trebui sa determini performanta aparatului de aer conditionat in functie de dimensiunea camerei, de izolatia peretilor si de orice aparate electrice care ar putea fi prezente in casa ta.
De exemplu, o putere de 2,5 kW pana la 3,5 kW (sau 12000 BTU) este perfect suficienta pentru o incapere de aproximativ 15 pana la 20 de metri patrati ai carei ferestre, usi si pereti sunt bine izolati.
Totusi, daca locuiesti intr-un apartament mai vechi, cu usi si ferestre mai putin bine izolate, sau te afli la mansarda sub un acoperis mai vechi, sau esti in cautarea unui aparat de aer conditionat split pentru birou, unde mai multe aparate electrice emit caldura suplimentara, ar trebui sa alegi un dispozitiv de 18.000 BTU.
Aparatele de aer conditionat split Inverter sunt semnificativ mai eficiente
Multe aparate de aer conditionat nu au un invertor. Aceasta inseamna ca compresorul este inactiv cand este oprit si functioneaza intotdeauna la aceeasi viteza cand este pornit.
Un aparat de aer conditionat inverter regleaza viteza de rotatie la diferenta de temperatura, dintre temperatura existenta si cea necesara. In acest fel, se poate economisi pana la 30% energie electrica, ceea ce inseamna ca, aparatul de aer conditionat cu inverter este alegerea mai ecologica.
EER (Raportul de eficienta energetica)
Aceasta valoare indica cata caldura poate absorbi un dispozitiv intr-o anumita perioada de timp. Valoarea EER ofera informatii despre valoarea energetica a unui aparat de aer conditionat. Cu cat este mai mare COP, cu atat functioneaza mai eficient din punct de vedere energetic.
Capacitatea de racire si clasa de eficienta energetica
Capacitatea de racire poate varia foarte mult si este de obicei intre 2 si 7 kW. In ceea ce priveste clasa de eficienta energetica, esti pe drumul cel bun cu un sistem de aer conditionat split. Ele sunt, in general, evaluate ca fiind destul de eficiente si sunt de obicei in intervalul de la A la A+++.
Daca cunosti performanta aparatului de aer conditionat split, poti utiliza dispozitivul pentru a calcula consumul de energie electrica.
Pentru a face acest lucru, inmulteste puterea specificata in kilowati-ora cu pretul curent al electricitatii si afla cat te va costa factura la energie electrica.
Nivel de zgomot
Un aparat de aer conditionat nu trebuie sa depaseasca anumite niveluri de zgomot. Daca locuiesti intr-o zona pur rezidentiala, volumul maxim este de 50 dB ziua si 35 dB noaptea.
In zonele rezidentiale mixte, valorile sunt de 55 sau 40 dB. In mod normal, producatorii sunt deja atenti sa nu epuizeze prea mult aceste valori, motiv pentru care majoritatea aparatelor de aer conditionat split nu depasesc o valoare de 60 dB.
Functii suplimentare
Purificarea aerului si dezumidificarea sunt doar doua dintre multele functii suplimentare cu care producatorii isi promoveaza dispozitivele. Cel mai bun aparat de aer conditionat are si functia de incalzire, pentru perioada de iarna.